Groentesoep

Deze Hollandse recepten zijn in de loop de jaren toegevoegd door bezoekers van hollandserecepten.eu

De Hollandse keuken kent vele soepen, van stevige erwtensoep tot een lichte, trek opwekkende groentesoep. Naast de groenten zitten er in groentesoep standaard soepballetjes. Dit zijn niet de gehaktballen zo groot als tennisballen die de Hollanders bij het avondeten serveren maar kleine balletjes die zo groot zijn als een knikker. Voor de soepballetjes wordt ‘half-om-half’ gehakt gebruikt, dat voor de helft uit varkensvlees bestaat. De andere helft is rundvlees. Dankzij het vettere varkensvlees blijven de balletjes zacht en sappig terwijl het rundvlees smaak en stevigheid toevoegt. De meeste oma’s hadden vroeger een pannetje soep achterop het fornuis staan. Veel Hollanders associëren hun soep dus met de zondagmiddag bij oma op bezoek. Soep is nog steeds een favoriet voorgerecht bij het avondeten of op zondag bij de lunch. Het is een gemakkelijk en betaalbaar gerecht om een gezin te voeden. Kies verschillende gesneden groenten (de Hollanders gebruiken vaak prei, bloemkool, wortel en selderij). Als u haast heeft, kunt u zelfs een zak ingevroren roerbakgroenten nemen.

Groentesoep met balletjes

150 gram varkensgehakt

150 gram rundergehakt

1 eetlepel paneermeel=

1/4 theelepel nootmuskaat

1/2 theelepel zout

1/2 theelepel gemalen zwarte peper

1 liter bouillon

200 gram soepgroenten

Het vlees goed mengen met het paneermeel, zout, peper en nootmuskaat. Kleine gehaktballetjes zo groot als knikkers rollen.

Intussen de bouillon zacht aan de kook brengen. De verse groenten toevoegen en ruim twintig minuten laten trekken. Telkens een aantal soepballetjes in de bouillon laten vallen, tien seconden wachten en dan meer balletjes er bij doen. De soepballetjes zijn klaar wanneer ze boven komen drijven, na ongeveer twee minuten.