Oliebollen

Deze Hollandse recepten zijn in de loop de jaren toegevoegd door bezoekers van hollandserecepten.eu Kerst en Oud en Nieuw zijn altijd magische momenten in Holland. Het land ligt vaak bedekt onder een dikke sneeuwdeken. De straten zijn versierd met kerstbomen en duizenden lichtjes, die de sfeer nog meer versterken. Mensen haasten zich naar huis om bij hun geliefden te zijn, maar ze stoppen wel eerst even bij een van de vele oliebollenkramen. Deze kleurrijke stalletjes staan in deze tijd van het jaar op straathoeken en verkopen traditionele gebakken zoetwaren. Mensen nemen vaak een zak versgemaakte oliebollen mee en eten er stiekem meteen eentje op! Oliebollen zijn gefrituurde deegballen met krenten en rozijnen, die zijn gezoet met een ruime hoeveelheid poedersuiker. Traditioneel worden oliebollen in deze tijd van het jaar bij de koffie geserveerd. Koud zijn ze ook lekker met een kop warme koffie en wat extra poedersuiker. Met dit recept maakt u ongeveer zes oliebollen.

Oliebollen

125 gram bloem

75 ml warme melk

7 gram actieve droge gist

20 gram zachte boter

15 gram suiker

1 theelepel geraspte citroenschil

Snufje zout

1 ei

20 gram krenten en rozijnen en/of ander gedroogd fruit

1 grote eetlepel poedersuiker

De rozijnen in rum of warm water enkele uren laten wellen. Het liefst de hele nacht voor de bereiding. De gist oplossen in de warme melk. Bloem, suiker en geraspte citroenschil mengen en de melk en gist er voorzichtig bij roeren. Ei en zout toevoegen en het beslag enkele minuten roeren tot alles goed gemengd is. De uitgelekte rozijnen er doorheen roeren. Afdekken en laten rijzen tot dubbel het volume. Roeren en opnieuw laten rijzen.

Intussen de olie in de frituurpan opwarmen tot 190°C. Leg een bord klaar met een paar lagen keukenpapier om de overtollige olie na het frituren te laten uitlekken. Het deeg doorroeren. Met een grote lepel of ijslepel een portie beslag nemen, voorzichtig in de hete olie laten zakken en aan beide kanten ongeveer vier minuten bakken tot de oliebol bruin is. De temperatuur van de olie is erg belangrijk: als de olie te warm is, verbrandt de buitenkant van de oliebollen maar is de binnenkant niet gaar.