Stamppot andijvie

stamppot

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken van gelijke grootte en breng ze in koud water aan de kook. Voeg als het water kookt wat zout toe en kook de aardappelen gaar.

Was de andijvie. Als het je lukt, houd dan de bladen zoveel mogelijk aan de stronk, dat is makkelijker bij het snijden.

Laat de andijvie uitlekken, houd de bladen met 1 hand goed bijeen en snijd met de andere hand zo dun mogelijke repen van de andijvie. *

Verwarm intussen de melk en laat de boter smelten.

Giet de aardappelen af, en stamp ze met een pureestamper (of gebruik een aardappelpers) en meng de warme melk en boter erdoor.

Voeg nu ook de dunne reepjes andijvie toe aan de puree en breng op smaak met peper en zout.

Lekker met een gehaktbal of verse worst en mosterdjus.

Tip: Doe er voor de variatie eens wat mosterd door, of juist zongedroogde tomaatjes.

Informatie over andijvie:

Andijvie is een groente, die verwant is aan de groente witlof en wordt als eenjarig bladgewas bestempeld. De groente andijvie is in de winkels in vrijwel alle seizoenen verkrijgbaar. In de winterperiode en tijdens het vroege voorjaar is de andijvie afkomstig uit de glastuinbouw. De andijvie, die uit de glastuinbouw afkomstig is, verschilt met de andijvie van de koude grond.

Zo heeft de andijvie uit de glastuinbouw een kortere kooktijd en is de andijvie veel zachter. Deze groente kan in allerlei gerechten verwerkt worden, maar ook prima als zelfstandige groente gegeten worden. Het is namelijk een bladgroente, die gekookt en rauw kan worden gegeten.

Andijvie wordt ook vaak gebruikt in de stamppot. Deze stamppot heet dan ook stamppot andijvie, waar het andere bestanddeel bestaat uit aardappel. Andijvie is rijk aan vitaminen en mineralen, die vooral te vinden zijn in het buitenste groene blad van de groente. Hierin zit veel vitamine A, vitamine C en mineralen.

Het ligt er een beetje aan welke groentekalender je hanteert, maar zo langzaamaan komen er weer meer verschillende producten van de koude Nederlandse bodem. Andijvie is daar een goed voorbeeld van. Want ondanks dat de populaire stamppot andijvie zou vermoeden, is andijvie geen wintergroente. In de wintermaanden is ze juist vaak het minst goed te verkrijgen. Omdat het officieel nog geen lente is, vandaag het recept voor andijviestamppot, maar de rest van de week gaan we deze groente heel anders eten.

Recept stamppot andijvie

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 500 gr andijvie, liefst aan krop
  • flinke scheut melk
  • flinke klont boter
  • peper en zout